Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

W ostatnim czasie na rynku pojawił się śmiały artykuł, jaki przez wielu ludzi jest zachwalany, jako wydajna broń w walce ze zbędnymi kilogramami i w dążeniu do utrzymania zdrowia i młodości przez dużo lat. Mowa tutaj bezsprzecznie o zielonej kawie, która podbija serca Polaków oraz cieszy się nadzwyczaj solidnymi opiniami zarówno użytkowników, jak i profesjonalistów. To coś innego niż kawa ziarnista – Najlepsza kawa ziarnista. Należałoby przyjrzeć się temu artykułowi bliżej, bo być może jest on rozwiązaniem problemu ówczesnych kłopotów ze zdrowiem lub niechcianymi kilogramami.

Zanim jednak sięgnie się po zieloną kawę, warto dowiedzieć się, czym ta substancja tak w samej rzeczy jest. Okazuje się, że nie jest to żadna nowoodkryta roślina, czy również zaginiony gdzieś w głębi Puszczy Amazońskiej gatunek kawy znany tylko nielicznym, dzikim absolutnie, plemionom Indian zamieszkujących niedostępne tereny Ameryki Południowej. Jedyne, co różni ją od swojej czarne siostry to fakt, iż nie zakończył się jeszcze proces jej palenia. Naturalnie z tego powodu ziarna tej kawy są barwy zielonej.

Kawa ta nie ma aż tak intensywnego aromatu i smaku. Kawa zielona jest znacznie łagodniejsza, delikatniejsza. Być może właśnie dlatego zyskuje coraz więcej fanów, jacy wyszukują zdumiewającego napoju pobudzającego, jednakowoż smaku standardowej kawy po prostu nie ubóstwiają – trzeba tu odnotować, że pomimo wszystkich nadmienionych wyżej różnic, kawa zielona zawiera od początku do końca taką samą ilość kofeiny, jak schematyczna kawa czarna. W tym miejscu powstaje w takim razie zapytanie, z jakiej przyczyny zielona kwa robi tak zawrotną karierę wśród dietetyków oraz osób interesujących się zdrowym stylem życia?

Otóż w wyniku miarodajnych badań okazało się, że ziarna zielonej kawy są bardzo bogate w kwas ACG nazwany również kwasem chlorogenowym. W naturze oczywiście ten związek odpowiada za zgodne aktywność metabolizmu u roślin. W dodatku jest to również bardzo silny antyoksydant. A te jak nie ulega wątpliwości to związki, jakie przez wielu ludzi od dawna są chwalone jako zapobiegające działaniu procesów starzenia w organizmie ludzkim oraz zapobiegające rozwojowi niektórych komórek rakowych.

Przeczytaj też

Dodaj komentarz