Wszystko zaczyna się od spotkania z partnerem i ustalenia konwencji usługi gastronomicznej. Bardzo znaczący jest rodzaj imprezy, ponieważ usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Inaczej będzie wyglądać przyjęcie komunijne, uroczystości weselne, urodziny, rodzinne spotkanie, kolacja w ogrodzie, impreza biesiadna, uroczysty bankiet, czy impreza przy szwedzkim stole.
Jest cała masa elementów, jakie formułują przebieg i konwencję uroczystości, potrzebne jest w następstwie tego dopieszczenie oraz przedyskutowanie wszelkich elementów przedsięwzięcia gastronomicznego. Catering jest pospolitą usługą, jednakowoż musi być ustalony oraz przeprowadzony na najwyższym poziomie – dieta pudełkowa. Nie polega to jedynie na przewiezieniu naczyń oraz jedzenia z restauracji w wyznaczone miejsce. Współczesny catering to również dobór należytej oprawy, dekoracji do charakteru i punktu imprezy.
Właściwa aranżacja miejsca, dobór dań, estetyka, sposób serwowania, trafna ilość obsługi, to nadrzędne dla cateringu sprawy. Aby kontrahenci byli usatysfakcjonowani, wszystko musi przebiegać sprawnie, doskonale, również w przygotowaniu, przebiegu imprezy, jak oraz sprzątaniu po jej zakończeniu.
Jeżeli jakaś firma cateringowa reklamuje się, że jest w stanie zrobić wszystko, przeprowadzić każdą imprę
gastronomiczną, nie za wybitnie można w to wierzyć. Jeżeli ktoś mówi, że umie zrobić wszystko, to znaczy, że umie nie dużo. Mały pub, punkt, sprzedający kanapki, naleśniki, może prowadzić catering, jednak ma obowiązek pozostać przy reklamie i sprzedaży swojego jadłospis, bo to robi najpoprawniej i ma do tego możliwości.