Większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii Bożego Narodzenia bez dzielenia się opłatkami. Ten cienki, biały kawałeczek chleba bardzo dużo symbolizuje, ponieważ chleb jest przecież jednym z najważniejszych symboli szczęścia i dobrobytu. Taka tradycja powstała przed wielu laty, ponieważ już w początkowych latach chrześcijaństwa, gdzie stała się symbolem duchowej komunii. Z czasem zaczęto opłatki zanosić do swoich domów, dla osób jakie z różnego powodu nie mogły uczestniczyć w nabożeństwie, aby stać się w pewnym momencie jednym z symboli bożonarodzeniowych.
Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w Polsce, lecz również między innymi w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Tradycyjne oplatki są w formie bardzo cienkich chlebowych płatków. Najczęściej posiadają biały kolor, ale można też znaleźć w sprzedaży kolorowe wersje, przeznaczone dla zwierząt. Nasza tradycja nakazuje, żeby w czasie wigilii łamać się opłatkiem białym, i to takie właśnie pojawiają się najczęściej na wigilijnych stołach. Opłatki na święta robi się jedynie z wody i białej mąki, bez żadnych dodatków.
Z wymieszanej porządnie masy formuje się cieniutkie płatki, jakie wypiekane są następnie przez dwie minuty w piecu, a później cięte i pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez okres całego roku, ale największe jej spiętrzenie jest w okresie między wrześniem a grudniem. Zwykle opłatki kupić można w praktycznie każdym sklepie, a jeżeli ktoś będzie potrzebował poświęconego, to wybrać się po nie musi do kościoła.
+Tekst Sponsorowany+